Malo mi je ovo pitanje zbrda-zdola, pa ću pokušati odgovoriti najsmislenije što mogu.
S obzirom da je sad sredina 2018 godine zanima me sta se vise isplati, kupiti pc za 300-400 eura ili ps4 pro ili pak ps4 slim..
Ako se misliš igrati na konzoli i imaš 4k HDR televiziju, da isplati se kupiti Ps4Pro ili Xbox One X. S bih, ako se odlučiš na Microsoft, preskočio. U slučaju Sonya, ne bih uopće razmišljao o slim verziji čak i ako nemaš 4k televiziju. Pro konzola je jednostavno kvalitetnija i znatno moćnija. Primijeti li se to kod igranja? Ovisi od igre do igre. U svim novijim igrama, o da. Itekako se primijeti razlika u framerateu. Još ako upališ HDR... Mala napomena, HDR i strimanje/snimanje gameplaya se baš ne vole. Snimani sadržaj ima nešto drugačije boje kad ga gledaš na youtubeu ili twitchu...
Treba mi cisto za snimanje gampleja..
Ok da li sam dobro razumio, treba ti konzola za snimanje gameplaya!? Znaš da sa konzolom možeš snimati samo i isključivo gameplay sa konzole? Ako se misliš baviti streamingom sa konzole onda samo konzola nije sretno rješenje. Ovo vrijedi za obje platforme. Nije capture sa konzola loš, ali ne možeš utjecati na apsolutno ništa. Ako želiš bolju kvalitetu snimljenog materijala, veću kontrolu nad onim što produciraš, uz konzolu bi trebalo imati poseban PC koji će odrađivati capture, montažu, miksanje zvuka, overleje, ukratko, trebao bi imati dodatni PC sa multi-monitor sistemom koji će odrađivati OBS dio priče. Uz sve to, trebao bi imati vrlo brzi internet koji u uploadu ima najmanje 15 mbita. HD ili 720p video nije toliko zahtjevan što se bandwitha tiče zato se još uvijek najviše koristi za snimanje i gledanje različitih sadržaja.
Da li neki pc od 400 eura moze da snimi u fullhd 30 fps kao i ps4 pro igricu npr. Battlefield 1.. Ps4 slim snima 720p 30 fps a to je sad skoro nista ko bi gledo hd kad moze da nadje fullhd gejmplej..
Slim konzola može strimati 720p u 60 FPS-a. To je maksimum. Kada koristiš strim u 60fps-ova, funkcionalnost automatskog snimanje gameplaya se isključuje. Uz konzolu, za 400 eura (jako nategnuto) možeš složiti PC za snimanje i striming u FHD (1080p) 60 FPS-a. Tajna je u dodatnoj capture kartici koja odradi posao hvatanja video signala iz nekog izvora. Googlaj recimo Elgato proizvode, premda ima i jeftinijh rješenja. Googlaj Roxio Game Capture. Svi će malo ozbiljniji capture uređaji dobrano probiti tvoj budžet od 400 eura. Nažalost, moraš imati malo konjskih snaga u PC-u jer proces enkodinga ipak traži sirovu snagu. Postoje i gotovi enkoderi ali isto nisu jeftini, recimo Ephipanov Webcaster.
Ako se istovremeno misliš igrati na PC-u, raditi capture u FHD-u na 60FPS-a i strimati na net u 1080p/60 , 400 eura neće biti dovoljno niti za grafičku karticu kamoli ostale komponente. Dodaš li još jednu nulu na tih 400 eura, e onda možemo pričati o ozbiljnoj konfiguraciji sa kojom možeš svašta.
Možda sam ja malo krivo protumačio tvoje pitanje i tebe zapravo uopće ne zanima striming. Rad u realnom vremenu traži ipak malo više pozadinskog hardvera koji i nije tako jeftin kako svi misle. Što je rezolucija hvatanja veća, to treba jači hardver. 4k uopće neću spominjati jer je sve vezano uz 4k čista perverzija. Post-produkcija, e to je nešto puno prihvatljivije. Ponovno, na konzolama imaš što imaš. "Sirovi" materijal sa konzola nije loš, dapače, odličan je. Hvatanje klipova izuzetno je jednostavno. Prebacivanje snimljenog materijala na PC, ako na njemu radiš montažu, spada u kategoriju gubljenja vremena, ali nema nekog pametnijeg načina prebacivanja fajlica na PC osim korištenjem USB diska. Ne kažem da se ne može lijepo montirati video na PS4 /Xboxu ali proces montaže je , barem meni, prilično dugotrajan, da ne kažem nespretan.