Nakon što sam ga 100 % kompletirao da sumiram utiske:
Far Cry 3 je da odmah kažem druga najbolja igra koju sam ikada igrao. Ovo je prva igra kojoj ne mogu naći nijednu veću manu (za razliku od Skyrima koji mi je najbolja igra ali koji ima povelik broj mana).
Ja kao stealth igrač nikada nisam mnogo volio FPS igre (taj žanr mi je tek na 4-tom mjestu) ali FC3 je ispunjenje svih mojih želja: potpuna sloboda igranja (mnogobrojne mogućnosti eliminacije neprijatelja i rješavanja questova) CHECK; mogućnost aktivne upotrebe steatha CHECK; ogroman i prelijep open-world CHECK; kvalitetna priča CHECK; odlična grafika CHECK; dugotrajnost CHECK; dobar multiplayer CHECK; odlično okarakterizovani likovi CHECK.
Nisam ni u jednoj igri vidio uvjerljivije kreirane likove, za Vaasa svi znaju ali i svi ostali su dobro okarakterizovani (Jason, Hoyte, Dennis, Citra, Sam, Buck, Hurk itd.) čak i oni sporedni. Dok se ostali razvojni studiji zadovoljavaju da kobro urade voice acting Ubisoft je obraćao pažnju i na govor tijela, izgled lica, ponašanje, uzrečice, tekst koji izgovaraju...
Pored glavnih questova, tu su brojni sporedni questovi različitog tipa te mnogobrojne druge aktivnosti, zaista na otočju Rook nikada nije dosadno i za svakoga ima ponešto.
Za putovanje po tako ogromnog svijetu su na raspolaganju brojna kopnena, vodena i zračna vozila koja su odlično urađena i pravo je zadovoljstvo upravljati s njima. Također tu je bogat arsenal svih tipova oružja koji se mogu kustomizirati prema igračkim preferencijama (ja sam naravno sve opremio prigušivačima).
Stvarno je nevjerovano šta sve ne možeš raditi: npr. postaviš minu u grm, udaljiš se i baciš kamen na to mjesto, stražar ode da istraži šta se to čulo i BOOM; ili pucaš u kavez u kojem je zaključan tigar i time ga oslobodiš i iskoristiš novonastalu pometnju da isključiš alarme i središ preostale protivnike; ili priđeš stražaru s leđa izvadiš mu osigurač iz bombe s pojasa i nogom ga gurneš na 2-jicu ostalih stražara i BOOM svi gotovi...
Nakon 50-tak sati u kojima sam radio sve moguće i nemoguće stvari koje su mi pale na pamet i priveo ovo remek djelo kraju tek sam tad ustanovio prvu manu igranja FC3: Šta sada da igram a da me zadovolji? Što god da budem igrao bit će mi dosadno nakon njega.
Ovo je gotovo savršena igra i predstavlja maximum sadašnjih mogućnosti gaming industrije i od mene zaslužena ocjena: 98 (možda će nekome izgledati malo previsoka ali ako FC3 dadnem npr. 95 onda nijedna igra 2012. ne bi dobila 90 jer je FC3 barem za 5 bolji od svih ostalih, a svi znamo da u godini izađe barem 5 igara sa 90+).
Odgovorno smatram da tko kod mu dadne ocjenu manju od 90 je krajnje neobjektivan ili jednostavno ne voli ovaj žanr. Ako FC3 zaslužuje ocjenu manju od 90 onda se svi trebamo zapitati kakvu ocjenu zaslužuje npr. CoD koji je realno za 15-20 slabija igra i koji se jedino izvlači na dobar MP a FC3 ima i dobar MP pored fenomenalnog SP.