Realno - nije to igra za svakoga. Kažem da nebi imali prevelika očekivanja. Jako je specifična igra. Ako se svidi 10% gamera koji nisu avanturisti inače - to je dosta. Zato i nije neki veliki komercijalni uspjeh napravila...
Sjećam se kad sam još kao klinac svakom frendu govorio da mi je to najdraža igra, pa oni htjeli da im pokažem, ja kažem - nema šanse da vam se svidi, nije to za tebe, oni - ajde ajde, pa nakon kratkog vremena me blijedo gledaju - told you so. Svaki put ista priča.
Jednostavno avanture nisu popularne - nema akcije, nema ubijanja, puno razgovora, zagonetke - zato nisu više ni popularne pored drugih žanrova koji su se kasnije razvili.
Inače tips za igru:
- Dobro poznavanje jezika je jako bitno, tu ne prolazi basic engleski - kill him, get him, go there...
- Ovdje su razgovori jako bitni tj. nekad postoji "prava" opcija koja vodi dalje radnju, al onda je šteta propustit neke rečenice (radi malo humora ili općenito par informacija o tom munjenom svijetu). Tako da je po meni idealno ono što zvuči bitno probat najzadnje stisnut. U prvom prolasku prosječan igrač koji brza ne vidi barem 50% teksta (što razgovora, što komentiranja predmeta i okoliša). Tko mrzi razgovore i samo brza - ovo definitivno nije igra za njega. Nakon više prolazaka sam shvatio kako je to genijalno osmišljena, strukturirana igra
- ono za čim manny okreće glavu - može uzeti ili u najmanju ruku iskomentirati. Ovdje nema pixel huntinga (u orginalu nije bila point and click)
Ono što ističe ovu igru:
- Top priča. Ima notu ozbiljnosti i određenu dubinu/poantu, ali istovremeno nije preteška, preopterećujuća (ne ide prebrzo), ima humora i light note... Stvarno vrh vrhova po tom pitanju. Nešto blizu joj je po kvaliteti prvi the longest journey
- Odlični likovi. Manny je dosta je razrađen - baš ima neki svoj karakter, nije tipičan glavni junak
- Specifična atmosfera/stil (Noir & Dias de los Muertos) Ima malo flavora atmosfere filmova - Kum, Casablanca... Orginalni soundtrack (orkestralna glazba, jazz, latinoamerička), art deco arhitektura... Mašta, ideja... taj neki svijet sa svojim normama
- Dobre zagonetke koje su u funkciji priče (uglavnom imaju smisla s obzirom na situaciju), a ne neke matematičko-logičke koji nemaju veze sa situacijom kao što često budu u avanturama