Zašto su/je Mass Effect 3 kraj/evi čisti promašaj? Kome se nečita neka preskoči, bez glupih komentara zato što je ovo forum i on služi za rasprave i djeljenje mišljenja.
Zato što nisu ostali vjerni onome što je ME bio u 1. i 2. dijelu. Ljudi su griješili na forumima nazivajući Bioware hrpom ne ambicioznih i lijenih ljudi, kada je u stvarnosti ta slika puno drugačija.
Bioware je bio previše ambiciozan kada je stavio ta 3 kraja (pogotovo Casey Hudson), pokušali su izvući Blade Runner-a, 12 monkey's, matrix itd.
Odnosno, nedorečene krajeve, koji bi možda bili neprihvaćeni sada, ali za desetljeće bi ljudi osvrtom rekli: "Ah da taj ME3 kraj je fantastičan, sada nam je sve jasno, to je moralo tako završiti! ME3 krajevi su čista umjetnost, kako smo bili tako glupi?!"
Na žalost, stvari ne funkcioniraju na taj način... nitko ne želi Blade Runner-a u nečemu atmosferičnom poput ME.
U Blade Runner-u povezanost s likovima dolazi na kraju filma, nejasnoćama i tajnovitošću obasut je početak, a ne kraj. U ME ta slika je obrnuta, sve je jasno od početka, cilj je tu, likovi su tu, a kraj ostavlja ništavilo.
Bitna je usporedba negativaca
U Blade Runneru se može povezati sa pseudo-negativcima, kada na kraju vidimo o čemu je zapravo riječ. Ok, androidi uistinu nisu loši, samo neshvaćeni i željni odgovora na životna pitanja, te prihvaćanja, osjećamo njihovu bol, tugu i povezujemo se (pogotovo neshvaćeni individualci).
Za Boga svetoga, tko se može povezati sa jebenim Reaperima? Prema njima osjećamo mržnju, a onda se od nas očekuje da ih prihvatimo i kažemo: "Ah...pa ti Reaperi nisu loši uopće, u pravu su oni, ajd idem ja njih kontrolirati, sintetizirat se s njima itd." ME3 se postavlja na način da su Reaperi zapravo pozitivci, da je uništenje Reapera loša stvar, da je njihov cilj svet i da uništenjem Shepard zapravo napravi više štete, nego holokaust koji provode reaperi. Ma jebite se!
Nemožeš staviti pseudo ispred negativac kada se to odnosi na Reapera, oni su jednostavno ZLI.
Zamislimo da u Terminator sagi ljudi iz otpora su odustali i rekli: "pa taj Skynet nas je odlučio pobiti zato što nas smatraju prijetnjom za planet... oni su stvarno u pravu, ajd idemo mi njih pustit nek nas ubiju, zato što je njihov cilj prezervacije planeta tak da nas očiste plemenit! Ne mogu oni biti Zli zato što ne razumiju, samo su mašine."
Konkluzije kao one u Blade Runner-a ne mogu nastati silom, nemoguće je, jednostavno je ispalo tako kako je i nije moglo biti drukčije.
Kada su pitali Ridley-a Scott-a, zašto je Blade Runner prešao od neshvaćenog u savršeno smisleno, on je odgovorio da ne zna i da je on samo razmišljao o tome da završi film na vrijeme, a ostalo je došlo igrom slučaja.
Odstupanjem od onoga što ME usitinu je i bacanjem tih izbora pred nas, koji donose tkz. "closure". familijarne slike i situacije s dragim nam likovima. NE RJEŠAVA nedorečenost i hrpetinu plot hole-ova (osim ako uzmete refusal).