HCL.HR

Zaigrali smo Gori: Cuddly Carnage – mačju avanturu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Dominik Vadas prije 5 dana   •   3 komentara


Ne dajte da vas Gori zavara – sladak je to mačak, ali kandže su mu krvave kad krene bitka protiv vojske zločestih jednoroga.

Gori: Cuddly Carnage bez ikakvih problema uzima titulu najbizarnijeg naslova godine. Čak i na prvi pogled, bez ikakvog ulaženja u gameplay ili izvedbu, Gori djeluje kao nestvaran proizvod; genetski modificirana mačka uz pomoć svog samosvjesnog psihotičnog hoverboarda bori se za spas čovječanstva kojeg su gotovo pa istrijebile oživljene zombificirane igračke. Osim ove ingeniozne ideje (koja nikako nije nastala kao nuspojava lizanja šarenih sličica po raznim festivalima) Gori: Cuddly Carnage nudi zabavan, ritmičan i veoma krvav gameplay koji dobro upotpunjuje psihodeličnu premisu.

Na prvi, drugi i svaki idući racionalni pogled, Gori: Cuddly Carnage djeluje posve nasumično, no iza tog apsurdistana krije se pomno osmišljen naslov koji na kreativan način posuđuje razne elemente od mnogih uspješnih igara. Gori je nedvojbeno inspiriran igrama kao što su Doom, Stray i High on Life, a s obzirom da sam s velikim zadovoljstvom odigrao sve navedene naslove, ne mogu se praviti da me Gori nije jednostavno pomeo s nogu.

Velik dio šarma i razloga zbog kojeg biste ovo trebali zaigrati krije se u agresivnom humoru i atmosferi koji neodoljivo podsjećaju na South Park, Happy Tree Friends i već spomenuti High on Life. Drugim riječima, sve je puno psovanja, eksplicitnog nasilja i neprestanog posprdnog tona kojemu baš ništa nije sveto. Neumoljiv humor popraćen je i prikladnom atmosferom, koja može varirati od satire i parodije do horora i postapokaliptične melankolije.

Velik dio šarma i razloga zbog kojeg biste ovo trebali zaigrati krije se u agresivnom humoru i atmosferi.

Gori: Cuddly Carnage po pitanju dizajna djeluje vrlo izravno, što se najviše osjeti pri staromodnom pristupu kampanji u kojoj iz glavnog huba prelazite u odvojene linearne levele. Svaki level sastoji se od dionica skakanja, borbe po raznim arenama i rješavanja prostornih zagonetki. Kako bi zaustavio vojsku mutiranih igračaka, Gori mora iskoristiti sva moguća oružja i sposobnosti svog samoživog hoverboarda koji je izravno uključen u svaki element gameplaya… Što je sasvim logično i nimalo čudno, jer kako bi se drugačije jedna mačka suprotstavila plišanom medvjediću iz pakla?!

Osim što je samosvjestan i neprestano laprda o stvarima koje samo on razumije, hoverboard služi i kao oružje za drobljenje, sjeckanje, mljevenje i kreativno usitnjavanje neprijatelja. Pored izravne borbe, vaša daska poslužit će vam kao izvrstan štit protiv napada na daljinu, a u mirnijim trenucima i kao prijevozno sredstvo.

Osim što je samosvjestan i neprestano laprda, hoverboard služi i kao oružje za drobljenje i sjeckanje protivnika.

Platformiranje i kretanje po mapi izvan borbe za mene je jedan od slabijih dijelova paketa. U borbi je kretanje na dasci je brzo i dinamično te imate osjećaj mačje agilnosti dok glatko klizite s jednog kraja arene na drugi. Nažalost, jednom kada borba stane, hoverboard kao da više ne pruža zadovoljavajući osjećaj brzine, a samo skakutanje i grindanje po raznim plakatima i šipkama zna biti nezgrapno. Nemojte me krivo shvatiti, nije ovo ništa toliko loše da vam uništi iskustvo igranja, prije bih rekao da je jednostavno bolno prosječno i dosadnjikavo, što odudara od vrlo dobrog ostatka.

Borba u Gori: Cuddly Carnage bazirana je na klasičnom combo sustavu koji vas nagrađuje i tjera da protivnike siječete što brže i spektakularnije. Na raspolaganju imate nekoliko različitih napada, poput lakih i teških, koji se kombiniraju s nekoliko različitih oružja, a čitav sustav dovoljno je jednostavan za one koji žele samo manijakalno kasapiti, dok s druge strane pruža dubinu igračima koji žele pumpati combo brojke i zarađivati puno više iskustva. Dobivenim iskustvom kupujete razne nadogradnje vaših oružja i statistika te mijenjate izgled svojeg mačora, što je dakako najvažnija stvar!

Borba u Gori: Cuddly Carnage bazirana je na klasičnom combo sustavu koji vas nagrađuje i tjera da protivnike siječete što brže i spektakularnije.

Borba je vrlo krvava i zadovoljavajuća, posebice kada na neprijatelju iskoristite neke od svojih spektakularnih završnih poteza. Svaki od njih izveden je u usporenom vremenu, tako da jasno možete vidjeti koliko organa i krvi može proizaći iz jednog plišanog jednoroga! Za potrebe ovog teksta odigrali smo prva tri levela i ako je suditi prema viđenom, igra ima solidan broj različitih neprijatelja.

Ne radi se tu o bogzna kakvoj dubini, no imate neprijatelje koje siječete kao kauč, neprijatelje s oružjem na daljinu, one sa štitovima koje prvo treba uništiti, mini bosseve koji nanose veću količinu štete i slično. Ako tome pridodamo i boss borbe s glavnim generalima vojske igračaka, mislim da Gori: Cuddly Carnage po pitanju akcije nudi taman toliko da uvijek znate na čemu ste, ali ne do one razine da postaje repetitivan i monoton.

S bezvremenskim i uvijek atraktivnim stripovskim stilom, Gori: Cuddly Carnage izgleda prilično dobro, a s obzirom da je riječ o igri koja još uvijek nije spremna za izlazak, vrhunski je optimizirana te sam kroz nekoliko sati naletio na svega par manjih bugova.

Konačni sud o Guri:Cuddly Carnage nemoguće je donijeti prije punog izlaska igre, no prema svemu viđenom, riječ je o psihodeličnom, zabavnom i adrenalinom nabijenom naslovu koji je kao stvoren da razbije ovu ljetnu sparinu i dosadu. Mislim, hajmo biti iskreni; ako vam se nimalo ne sviđa ideja mačke u trenirci koja sa svojim prijateljem hoverboardom siječe glave bijesnim jednorozima, vjerojatno su vam potrebni suncobran, solidan godišnji odmor i pauza od videoigara.

Komentari (3)

  • Apocalypse4987

    02.07.2024 - 16:45

    Genetski modificirana mačka uz pomoć svog samosvjesnog psihotičnog hoverboarda bori se za spas čovječanstva kojeg su gotovo pa istrijebile oživljene zombificirane igračke? Say no more!

    • Dominik Vadas

      @Apocalypse4987, 02.07.2024 - 17:27

      Ma ne može bolje od toga!

  • Vegeta123

    02.07.2024 - 19:21

    Haha ovo se čeka

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?